Портал споживача

В УНІАН відбулась прес-конференція на тему: як українцям споживати «по-європейськи» в умовах кризи?

Сьогодні перед багатьма українцями знову постала ділема фізичного виживання. Подорожчання комунальних платежів, продуктів, товарів та послуг змушують людей змінювати свої звички. Ми мусимо бути максимально економними, але при цьому турбуватись про безпеку та якість харчових продуктів і промислових товарів що споживаємо.

Економності нашим людям варто повчитися у європейців, раціональність яких, як елемент культури, вже багато років передається з покоління в покоління. Німці та голландці, наприклад, ніколи не допустять, щоб по усій квартирі горіло світло. Італійці, приймаючи душ, вимикають воду, коли намилюються, а також встановлюють у своїх будинках «економну» сантехніку. Щоб економити гарячу воду, європейські господині в останні роки активно використовують мийні засоби і порошки, що розчиняються в холодній воді. У багатьох європейських квартирах працюють індивідуальні двоконтурні опалювальні котли. У виборі їжі та одягу європейці також доволі аскетичні, але при цьому надають перевагу продукції з поліпшеними екологічними характеристиками.

В результаті, такі споживчі звички допомагають не тільки суттєво економити кошти, а й приносять користь здоров’ю, допомагають економити ресурси та обмежувати негативні впливи на довкілля, що є вагомою складовою якості життя людей, особливо у великих містах.

Сьогодні існує безліч подібних способів: берегти воду та електроенергію, користуватись перевагами енергозберігаючих технологій, сортувати сміття, купувати лише те, що дійсно потрібно, уникати зайвої упаковки, хоча б частково відмовитись від поліетиленових пакетів, надавати перевагу товарам багаторазового використання та еко- продукції і т.і.

Економити чи ні, і на чому? Вирішує кожен особисто для себе. Головне – володіти достовірною інформацією для свідомого вибору як споживати, яку продукцію або послуги придбати. Інформувати українців з питань підвищення свідомості та захисту інтересів споживачів покликаний проект «Стале споживання – шлях до збереження навколишнього природного середовища та покращення якості життя», що впроваджується в 2015 році за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Сергій Волков, керівник сектору енергетики та навколишнього середовища Програми розвитку ООН в Україні розповів: «Наша планета – замкнута система. Ми споживаємо її ресурси. Її запаси обмежені, тому людство має замислитись про те, як їх використовувати раціонально. ПРООН підтримує уряди країн в підвищенні інституційної можливості реагувати на глобальні виклики. Проект, який Всеукраїнська громадська організація «Жива планета» запускає сьогодні за підтримки ПРООН спрямований на просування ідеї раціонального сталого споживання».

Наприклад, створений в рамках проекту сайт для споживачів www.gpp.in.ua, – містить практичні поради з економності, ресурсо- та енергозбереження вдома, на роботі, навчанні або в транспорті, а також інформацію про значення маркувань та позначок на упаковці товарів для вибору більш безпечних та більш якісних.

На даний час державний контроль за обігом продукції на українському ринку практично відсутній. З січня 2015 року за результатами реформування системи технічного регулювання в Україні відмінена обов’язковість застосування міждержавних (ГОСТ), національних (ДСТУ) та інших стандартів щодо якості та інших вимог по усім категоріям продукції. Держава забезпечуватиме лише контроль дотримання норм безпеки, що встановлені технічними регламентами та іншими нормативно-правовими актами. На додаток до цього оголошено мораторій на проведення перевірок виробників державними контролюючими органами.

«Сьогодні, нажаль, на ринку з’являється все більше недобросовісних товаровиробників, які пропонують відносно дешеву, але неякісну, а іноді і небезпечну продукцію. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я третина різноманітних захворювань в Україні пов’язана з споживанням неякісних та забруднених продуктів і напоїв, а також негативним впливом від різноманітних товарів, матеріалів, виробів, приладів, що нас оточують», – зазначив Олег Цільвік, заступник голови правління Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України».

«Поки що, єдиний шлях для споживача зробити усвідомлений вибір продукції, враховуючи її вплив на стан здоров'я і довкілля – приділяти належну увагу маркуванню етикеток і упаковки, – саме маркування здатне надати достатньо інформації про товар, – головне навчитися його уважно читати і правильно розуміти, – підкреслила Світлана Берзіна, президент Всеукраїнської громадської організації «Жива планета», – Тому ми ставимо однією зі своїх цілей в рамках реалізації проекту – ліквідувати інформаційний «провал» в свідомості споживача, який вже по суті вичерпав кредит довіри до державних експертиз та реклами виробника. До проекту долучилися громадські організації захисту прав споживачів, асоціації виробників, екологів, правників та експертів, що об’єднали зусилля для проведення незалежних споживчих експертиз та випробувань в лабораторіях, запуску нових інформаційних ресурсів для споживачів».

Тому проектом передбачено проведення інформаційної компанії у поєднанні з незалежними громадськими експертизами щодо дотримання товаровиробниками норм безпеки, задекларованих стандартів якості продукції, а також правил добросовісної конкуренції. Окрему увагу буде переділено дослідженню ринку екологічної та органічної продукції щодо доступності сертифікованих товарів і виробів, а також потенціалу його подальшого розвитку. За результатами проведених експертиз, випробувань та досліджень, – матеріали по фактам виявлених порушень чи введення в оману споживача будуть передані до компетентних органів державного нагляду.