Портал споживача

Лекцію було організовано та проведено Всеукраїнською громадською організацією «Жива планета» в рамках реалізації інформаційного проекту «Стале споживання – шлях до збереження навколишнього природного середовища та покращення якості життя», що впроваджується за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Світлана Берзіна, експерт-консультант проекту, президент Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» презентувала інструменти раціонального (сталого), зосередившись на економічних аспектах та аспектах, пов’язаних з безпекою споживання та створенням максимально комфортних умов в оселях.

Інформаційна компанія в рамках проекту за підтримки ПРООН «Стале споживання – шлях до збереження навколишнього природного середовища та покращення якості життя»

Проблеми ресурсо- та енергоефективності будинку, правила раціонального поводження з відходами та безпеки застосування побутової хімії у своїй доповіді розкрила – Світлана Перминова, тренер-методист проекту.

Про практичне впровадження принципів сталого споживання на прикладі домогосподарств (європейський та український досвід) та про принципи зелених закупівель товарів, робіт і послуг, розповів – Дмитро Капотя, тренер-методист проекту. «Існує багато способів: берегти воду та електроенергію, користуватись перевагами енергозберігаючих технологій, сортувати сміття, купувати лише те, що дійсно потрібно, уникати зайвої упаковки, хоча б частково відмовитись від поліетиленових пакетів, надавати перевагу товарам багаторазового використання та продукції з покращеними екологічними характеристиками і т.і.», зазначив Дмитро.

Модератор лекції – Галина Бузан, керівник проекту «Стале споживання – шлях до збереження навколишнього природного середовища та покращення якості життя», провела дискусію на тему «Можливості та перешкоди для сталого споживання: розраховуємо економію». Живий інтерес учасників викликали елементарні розрахунки економії в побуті споживання води, електроенергії, тепла. «Важливо пам’ятати, ми не лише економимо власні кошти, а ми робимо вагомий внесок в збереження нашої планети в краще майбутнє наших дітей», зазначила Галина.

Юлія Кевиш, керівник агентства «ТЕДДІ ГРУПП», поділилася своїм досвідом роботи з домогосподарствами в рамках національного інформаційного проекту для батьків.

Олена Гладських, керівник проекту СТАЛО, редактор блоку Сталий розвиток порталу Дело.юа Коммуникейшин хаб Економіка, розповіла про кращі практики сталого розвитку підприємств малого та середнього бізнесу на прикладі досвіду учасників конкурсу СТАЛО.

На завершення лекції, її учасники отримали сертифікати з підвищення рівня знань щодо раціонального споживання з турботою про здоров’я та довкілля.