Портал споживача

Cпеціалісти Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» провели лекцію для студентів НУБІП на тему «Стале споживання – шлях до збереження навколишнього природного середовища та покращення якості життя». Захід пройшов в рамках однойменного проекту, що впроваджується за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Лекція розпочалася з виступу Галини Бузан, координатора проектів «Живої планети», вона розкрила поняття сталого розвитку, сталого споживання, як раціонального споживання, а також презентувала учасникам заходу компоненти інформаційного проекту присвяченого сталому споживанню.

«Існує багато способів: берегти воду та електроенергію, користуватись перевагами енергозберігаючих технологій, сортувати сміття, купувати лише те, що дійсно потрібно, уникати зайвої упаковки, хоча б частково відмовитись від поліетиленових пакетів, надавати перевагу товарам багаторазового використання та продукції з покращеними екологічними характеристиками і т.і. Головне – володіти достовірною інформацією для свідомого вибору як споживати, яку продукцію або послуги придбати. Інформувати людей з цих питань покликаний наш проект» – наголосила Галина Бузан.

Аліна Октисюк, спеціаліст по зв’язках з громадськістю та ЗМІ «Живої планети», розповіла про конкретні способи споживати енергію та ресурси раціонально відповідно до екологічних критеріїв, що розроблені у відповідності з міжнародними стандартами серії ISO 14024. Великий інтерес аудиторії викликали приклади практичного впровадження принципів ресурсо- та енергоефективності, поводження з відходами, використання засобів побутової хімії. Також в своїй доповіді Аліна звернула увагу на транспорт – розкрила поняття карбонового сліду та представила порівняльні розрахунки з точки зору екологічності та економічності різних видів транспорту.

Дмитро Капотя, спеціаліст із сертифікації Центру екологічної сертифікації та маркування, в своєму виступі детально висвітлив принципи сталих закупівель товарів, робіт і послуг. Крім цього, велику увагу було приділено різним маркуванням продукції. Єдиний шлях для споживача зробити усвідомлений вибір продукції, враховуючи її вплив на стан здоров'я і довкілля – приділяти належну увагу маркуванню етикеток і упаковки, – саме маркування здатне надати достатньо інформації про товар, – головне навчитися його уважно читати і правильно розуміти.

Студенти мали нагоду також взяти участь у практичному занятті «Стале споживання у побуті», під час якого закріпили отримані знання, змоделювавши практичні ситуації: «В магазині» та «В інституті».