Портал споживача

Миття рук – ефективна гігієнічна процедура, що перешкоджає розповсюдженню збудників різних захворювань.

Миття рук – ефективна гігієнічна процедура, що перешкоджає розповсюдженню збудників різних захворювань.

Дослідження, проведені в школах і закритих колективах, показують, що правильне миття рук дозволяє на 50-60% знизити ризик кишкової інфекції (у тому числі гепатиту А, дизентерії тощо) і на 15-25% — респіраторної інфекції (в тому числі грипу та інших ГРВІ). Діти, привчені мити руки, значно рідше хворіють і менше пропускають школу, ніж їх менш охайні однокласники.

Загальна звичка мити руки перед їжею і після туалету могла б знизити рівень смертності від діареї наполовину і на чверть скоротити смертність від респіраторних захворювань.

Миття рук має широкий спектр захисної дії і тому працює краще точкової вакцинації.

Коли мити руки

Обов’язково мити руки потрібно:

  • перед їжею;
  • перед приготуванням їжі;
  • перед роздачею їжі;
  • після відвідування туалету;
  • після міського транспорту і відвідування магазину;
  • після поводження з грошима;
  • після повернення додому звідки-небудь;
  • після прибирання в квартирі;
  • після контакту з тваринами та їх відходами;
  • після того як ви ним пчихнули, покашляли (прикриваючи рот рукою) або высморкались;
  • перед і після обробки ран або проведення медичних і гігієнічних процедур (наприклад, перед проведенням масажу дитині або після зміни підгузника), надання допомоги хворому родичу;
  • перед постановкою контактних лінз, зубних протезів;
  • після контакту з відходами;
  • при очевидному забрудненні рук.

Як правильно мити руки

Щоб ретельно вимити руки, попередньо потрібно зняти з них всі прикраси: кільця, годинники, браслети – і засукати рукава. Намилюючи руки, приділіть особливу увагу кінчиками пальців, міжпальцевих проміжків і простору під нігтями – це місця найбільшого скупчення мікробів, не забудьте і про зап’ястя.

Тріть як слід, потім змийте водою і намильте знову – повторне намилювання дозволяє видалити мікроби з пор, які розкриваються в процесі миття рук. Зверніть увагу на провідну руку – як правило, її миють гірше.

Не забувайте, що мити руки потрібно не менше 20-30 секунд в проточній воді – тільки в цьому випадку число хвороботворних мікроорганізмів на шкірі рук значно знижується.

Якщо в громадському туалеті змішувач однозахватный, вимикайте воду тильною поверхнею долоні або передпліччям. Якщо ви знаходитесь вдома, не забудьте в процесі миття рук сполоснути ручки крана з милом.

Чим мити руки

Для миття рук не потрібно включати занадто гарячу воду. Хоча інтуїтивно здається, що вона краще позбавляє від мікробів, це не так. Гаряча вода змиває жировий шар, що висушує шкіру рук і відкриває доступ бактеріям. Мити руки потрібно водою комфортної температури.

Не варто використовувати антибактеріальне мило при митті рук – воно вбиває не тільки хвороботворні, але і корисні бактерії, що постійно присутні на шкірі рук.

Крім того, при тривалому застосуванні антибактеріального мила мікроорганізми розвивають стійкість до його компонентів. Для щоденного миття рук достатньо звичайного туалетного мила. Причому перевагу краще віддавати рідкого мила. Якщо мило тверде, потрібно стежити, щоб воно лежало в сухий мильниці.

Витирати руки потрібно чистим свіжим рушником. Бажано, щоб у дорослих і дітей були різні рушники для рук. Міняти їх потрібно кожен день.